Pobyt w Gruzji to szczególna przyjemność dla zmysłów i kubków smakowych. Mnogość dań, świetne wina oraz miejscowa chacha sprawiają, że cały pobyt przypomina niekończącą się ucztę. Dziś Sandra podzieli się przepisem na…
Smaki
- 
	
- 
	Ameryka Środkowa i PołudniowaPrzepisy ze świataSmakiJerk chickenprzez Piotr Łąckiprzez Piotr ŁąckiW czasie naszego pobytu w Ameryce Południowej dotarliśmy do Salento, kolumbijskiej stolicy kawy. Zamieszkaliśmy poza miejscowością, w pięknych okolicznościach przyrody – wśród przepięknych wzgórz, plantacji kawy i soczystych pastwisk. Tam po raz… 
- 
	Scotch eggs, czyli jajka po szkocku, to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii przekąska spożywana głównie na zimno w pubach i na piknikach. Aby spróbować szkockiej wariacji na temat jajek, naturalnie, nie trzeba jechać do… 
- 
	Pastel de nata to rodzaj babeczki z ciasta francuskiego. Wypełniona jest słodkim kremem, przypominającym budyń. Ten deser stanowi punkt obowiązkowy pobytu w Portugalii. W zestawie z kawą stanowi idealny początek dnia albo… 
- 
	Czas świąteczny to tradycyjnie okres, gdy staramy się przyrządzić najlepsze potrawy dla naszych najbliższych. Tym razem chciałem podzielić się z Wami przepisem bardzo popularnym w Breslau przed II wojną światową. Zapraszam na… 
- 
	SmakiŚwiat od kuchniMalta – co zjeść i wypić? 10 napojów i dań, których musisz spróbowaćprzez Piotr Łąckiprzez Piotr ŁąckiPo wpisie o miejscach wartych zobaczenia na Malcie, przyszedł czas na odkrycie wyspy od strony kulinarnej. Zapraszam na wpis o 10 napojach i daniach, których koniecznie musisz spróbować na Malcie. 
- 
	MeksykSmakiŚwiat od kuchniWybrane posty z MeksykuMDB #19: 10 potraw, które musisz spróbować w Meksykuprzez Piotr Łąckiprzez Piotr ŁąckiKuchnia meksykańska ma do zaoferowania niezwykłą różnorodność, choć bazę wielu dań będą stanowiły cztery składniki – kukurydza, fasola, mięso oraz ostre sosy. Poniżej podstawowa lista dań, które koniecznie musicie spróbować. 
- 
	Kto odwiedzi Gruzję, na pewno spotka się z chinkali. Te kaukaskie pierogi są absolutnym klasykiem. Swoim kształtem przypominają sakiewkę, która wypełniona jest mięsem mielonym i bulionem, który powstaje w procesie gotowania. Jak… 
- 
	Dziś danie dla koneserów. Flaki co prawda obecne są w wielu kuchniach świata, jednak dużo ludzi reaguje na nie z obrzydzeniem. Lojalnie więc we wstępie ostrzegam osoby o słabszych nerwach/żołądku. Dziś odkryjemy… 
- 
	Podobno najlepsze dominikańskie rumy zaczynają się na literę „B”. Trzeba przyznać, że rum z tego zakątka świata ma świetną jakość, zarówno do picia solo, jak i drinków. Świetny alkohol, świeże i soczyste… 
- 1
- 2

